2016. ápr 27.

5 tény a kapuzárási pánikról

írta: Bársonysex
5 tény a kapuzárási pánikról

Amikor meghalljuk azt a kifejezést, hogy kapuzárás előtti pánik, rögtön egy ötvenes férfira asszociálunk. És amikor meghalljuk a klimax kifejezést, akkor egy ötvenes nőre. Nem véletlen, hiszen mindkettő ugyanarról a tőről fakad: az életközepi válságról.

young_old_duo.jpg

A két nem kétféleképpen éli meg ezt a korszakot, habár az emancipáció térnyerésével közelednek egymáshoz a női-férfi tünetek és viselkedésminták. Nőknél szembetűnőbb a menstruáció elmaradásával a fizikai változás, míg férfiaknál nem hirtelen és drasztikusan áll be, de hogy bekövetkezik, az szinte biztos. A kapuzárás előtti pánikot a (férfi)klimax manifesztálódott megjelenésének tekinthetjük, de mára egyre több nő esetében is megfigyelhető.

A testi tünetek a hormonális változás következményei. Nőknél csökken az ösztrogén szint, már nem érik petesejt, vagy nagyon ritkán, elmarad a menstruáció. Gyakori a hangulatingadozás, Jelentkeznek a hőhullámok, amik egy pillanat alatt csatakosra izzasztják a gazdájukat, hogy a következő percben meg akarjon fagyni a hideg verejtékében. Éjszakai szorító mellkasi fájdalom, szorongás, légszomj, ami nem azonos az infarktussal, de nagyon hajaz rá. Férfiaknál a férfi hormon csökken természetesen, és ha nem is olyan mértékben mutatják a testi tüneteket, mint a nők, azért nekik is kijut ugyanezekből a "hisztikből", valamint társulhat hozzá potencia csökkenés.

Társadalmi problémák: Ugyan a munkavégzésben még jól teljesít ez a korosztály, de mégis fáradékonyabb. Közelebb van a nyugdíjhoz, mint a pályakezdéshez. Ez az az életkor, amikorra felnőnek a gyerekek, esetleg ki is repülnek a családi fészekből. Egy ideális, jól működő társkapcsolatban is új helyzet elé áll a pár. hát még egy olyanban, amit a gyerekek tartottak össze.

Lelki kínok: Ebben az életkorban jön el a számadás ideje. Mit valósítottam meg az álmaimból, mi marad utánam, mit tudtam adni másoknak? Van-e még erőm, időm alkotni, létrehozni? Ha csak egy parányi hiányérzete van az ötvenes ember életének bármely szegmensében, azt gyorsan pótolni akarja. Keletkezik egy lelki űr, egy vákuum, amit be kell tölteni. Legkézenfekvőbb és leggyorsabb megoldás egy külső szexuális és érzelmi kapcsolat, magyarul egy új szerelem. A szerelemről pedig tudjuk, hogy módosult és beszűkült tudatállapot. "Viselőjét" felruházza a szépség, az örök fiatalság, a csalhatatlanság, az okosság álruhájával, azt a képzetet keltve, hogy megállt az idő, és mindenki mással, de vele biztosan nem történik meg a betegség, öregség, elhagyatottság.

 Álljon itt egy 2015 szeptemberi önvallomás Zacher Gábortól, a neves toxikológustól.

– Nem titok, hogy néhány hó­napja elköltöztem otthonról – kezdte Zacher Gábor a vallomást.

– Soha nem gondoltam, hogy 55 évesen még szerelmes lehetek, és ez az érzés ennyire megváltoztat. Egy negyvenéves gyógyszerésznő az új kedvesem – mondta Zacher, aki a Sziget fesztiválon már együtt mutatkozott a Mónika nevű hölggyel, akiről annyit lehet tudni, hogy egy gyógyszergyár orvoslátogatója.

A toxikológus afelől sem hagyott kétséget, hogy mérnök feleségével mindent lerendezett, és teljes egyetértésben válnak el az útjaik.
– Sokat köszönhetek a feleségemnek, hiszen majdnem huszonöt évig voltunk együtt, sokat kap­tam attól a kapcsolattól – tette hozzá Zacher, aki mindig is elégedetten nyilatkozott a családjáról.

Milyen megoldásokat, tanácsokat adhatnék én a kisember, ha azt látom, hogy nagy elmék, az emberi lélek alapos ismerői, belesétálnak a kapuzárás előtti pánik sötét vermébe, amit szerelemnek definiálnak, élnek meg? Ki képes megállapítani, hogy mi is az valójában? És ha tudjuk, hogy egy fals reakció, van-e közünk, jogunk bírálni egy másik embert, aki keresi a boldogságot?

Ha mégis ilyesmire vetemednék, akkor talán annyit, minden negyvenes készüljön rá, hogy ez vele is meg fog történni. Olvasson, a témáról, igyekezzen kissé felülemelkedni, kívülről látni saját magát, urambocsá' figyelembe venni a társa és környezete reakcióit, érzéseit.
Ne az új szerelem legyen az egyetlen "menekülő útvonal"!
Nyugodtan, bármikor lehet újat tanulni, vállalkozni, utazni, elkezdeni egy új hobbinak, sportnak élni. Vagy a régi társsal új szerelmet tanulni.

Tessék a társsal vagy valakivel, akár velem erről beszélgetni!

Puszi Brigi :)

Cikinek érzed, nem mered senkitől megkérdezni? Itt vagyok! Kérdezz bátran!

Nincs tabutéma, nincs rossz kérdés!

Csak egészséges emberi kíváncsiság van.

Jogod van megismerni az testedet, az érzéseidet, az egymásra gyakorolt hatásukat!

Fordulj hozzám bizalommal!

szexrolnyiltan KUKAC gmail PONT com

Szólj hozzá

kapuzárási pánik életközepi válság szexuális tanácsadás