2016. máj 01.

6 dolog, amire hat a férfiklimax

írta: Bársonysex
6 dolog, amire hat a férfiklimax

Ötvenesek testi változásai és azok hatása a szexuális életre. 2. rész

Néhány napja írtam egy bejegyzést a kapuzárás előtti pánikról, amit nagy örömömre sokan olvastatok, és kommentáltatok. Ezért eldöntöttem, hogy részletesebben is kifejtem az ott csak említés szintjén érintett témákat.

Ma a változó korú férfiak szexuális jellegű testi problémáiról írok.

Van, uraim, egy rossz hírem: a férfiklimax létezik. Ha nem is olyan kifejező tünetekkel, mint a nőknél, de azért létezik. Biológiai értelemben, a nővel szemben, a férfi élete végéig képes termékenyíteni, mert nem fejeződik be a spermiumtermelődés egy bizonyos életkorban. A gyakorlat azonban egészen mást mutat: ijesztő mértékben elszaporodtak a potenciaproblémák. Vagy csak többet beszélünk róluk? Ez végülis részletkérdés. Aki szenved tőle, azt hidegen hagyják a százalékok vagy a szomszéd fél hatja. Igaz, a fiatal férfiak spermiumszáma, életereje is jelentősen csökkent.

76073.jpg

kép: evamagazin.hu

A 40-50 éves életkor az a vízválasztó, amikorra már nem csak a genetika, hanem az életmód is igen jelentősen ráírja magát az ember testére, szervezetére.  Amíg egy harmincas, még jó eséllyel tudja leplezni a helytelen táplálkozást, a gyakori hétvégi bulizásokat, iszogatást, a dohányzást, addig egy ötvenes ugyanezt már nehezen palástolja. Minden szál cigi szürkíti a bőrt, szűkíti az ereket, irritálja a légutakat, tüdőt, minden korty alkohol növeszti a májat, öli az agysejteket, minden át nem aludt éjszaka emeli a testsúlyt. A nélkülözés, a depriváltság, a bármilyen hiányszenvedés, legyen az étel, táplálék, megfelelő lakhatás, jó szó, szeretet, szex, megjelenik a testen. Ha eddig nem, de ebben az életkorban már jelentkezhetnek azok a tünetek és betegségek, amelyekért minden civilizációs bűnt elkövetünk, úgy mint a mozgásszegénység, a túlzott szénhidrátbevitel, a lustaság, a stresszes életmód. Már fájhatnak az ízületek, izmok, megjelenhetnek szív- és érrendszeri problémák, a 2. típusú cukorbetegség, (ami a szövődményei miatt jelenleg szintén érbetegségnek van titulálva), és a hormonszint csökkenésével előfordulhatnak a szexuális jellegű problémák is.

A külső nemi szervek erre az életkorra nagy valószínűséggel nem változnak, talán egy kicsit töpörödnek. A formáját, alakját, hegyességét, görbeségét, ráncosságát gazdája megszokta, jó esetben elfogadta, és büszkén használja. A születéskori fitymaszűkület már orvoslást nyert, habár előfordulhat felnőttkorban is olyan gyulladás, vagy fitymafékszakadás, ami hegesen gyógyul, ezáltal szűkítheti a fitymát. Ez lehetetlenné teszi az előbőr mozgatását és a tisztálkodást. Mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni!

A pénisz kettős funkcióval rendelkezik. Egyik feladata, hogy a vizelet távozzon a férfi szervezetéből, a másik a spermiumok legközelebbi eljuttatása a érett petesejthez. Ezért nagyon fontos, hogy a húgycsőnyílás a pénisz közepén helyezkedjen el, ahonnan a hímivarsejtek is távoznak. Formája, mérete nagyon egyedi. Erektált állapotban a 8 centitől a 25 cm-ig bármekkora lehet. Az átlag 15-18 cm közötti. Az átmérő is fontos tulajdonság, 2 és 6 cm között váltakozik, de a legfontosabb, hogy mint egy dugattyú passzoljon a dugattyúházzal. Erre, hála a teremtőnek, megvan minden esély, hiszen a dugattyúház nem merev falú üveg vagy fém, hanem kellemesen meleg, puha, sötét és jól formálódó anyagból készült. Könnyűszerrel felveszi a dugattyú formáját, és a megfelelő olajozásról is gondoskodik.

A herék ideális esetben a helyükön vannak, mindkettő lenn a hűvös zacsiban, nehogy nagyon felmelegedjen a hasban. A herezacskó ránca nem véletlen! Nem az öregség jele és nem is esztétikai kategória. Azért olyan amilyen, hogy védje a benne elhelyezkedő nemes szerveket a nyomástól, a felmelegedéstől. A herék normális esetben sem szimmetrikusak. Havi szinten érdemes áttapintani a gazdájának, érződik-e bármi eltérés az előző állapothoz képest. Jellemzően a fiatal férfiak betegsége a hererák, de mindenki legyen résen, és ha egyenetlen felszínű vagy fájdalmas a here, gyorsan lássa orvos!

A prosztata, vagy magyarul dülmirigy a negyvenes férfiak felénél okoz vizelési problémát a jóindulatú duzzanata miatt. Mivel a húgycsőnyílást öleli anatómiai helyzetben, megnagyobbodásával szinte fojtogatja a húgycsövet, nehezíti a vizelést, és az ondóváladék távozását is. Különböző kapszulákkal javítható a helyzet, mégis azt tanácsolom, hogy az első doboz gyógyszer megvásárlása előtt, ami recept nélkül is kapható a gyógyszertárakban, menj el urológus szakorvoshoz, vizsgáltasd meg magad! Majd ezután évente szintén. Az orvos, miután megtapogatja a heréket, tapintással a végbélen keresztül végez prosztatavizsgálatot, (Igen, nagyon szar formáció, bepucsítani, hallani a kesztyű csattanását az orvos kezén, és várni a hátulról érkező behatolást, de sajnos velejár, különben is hamar vége.) Ultrahanggal megnézik a hasat, és indokolt esetben vérvételre is elküldenek. Ez a férfiak rákszűrése, és minden év novemberében a bajszos kampány hívja fel a figyelmet fontosságára.

A potenciacsökkenés hátterében több testi ok is állhat: az egyik a hormonszint csökkenése, a másik az érszűkület, de akár más betegségekre, magas vérnyomásra vagy szívritmus-szabályozásra szedett gyógyszer mellékhatása is lehet. Ha tapasztalod magadon a potenciacsökkenés valamely tünetét, kérlek járj utána, mi az oka! A lelki ok is orvosolható, de ha fizikai, akkor főleg fontos odafigyelni rá! A csökkent hormon pótolható, vagy ha a merevedészavar a kezdődő érszűkület első tünete, akkor annak kezelése megment egy későbbi szívinfarktustól vagy stroke-tól. Itt most nem beszélek a káros szenvedélyekről, de ha van valami, ami árt a férfiasságnak, az a cigi. Nem véletlenül választottam, - amikor régen megkért egy férfi, vegyek neki cigarettát,- a tüdőrákost az impotenciát okozó feliratos helyett.

A hajkorona kopása nem kifejezetten klimaxos tünet - mert már fiatal korban is elkezdődhet -, de mégis. A klimax kísérőjeként kétféle forma figyelhető meg: az első a homlok két oldaláról elölről kiinduló, a második a hátulról a fej közepéről, tonzuraként elfogyó haj. Erre született egy mondás, és szerintem nagyon igaz: akinek elől a homlokánál indul a kopaszodás, azt eltolják maguktól a nők, a "hagyjál már kérlek békén" szöveggel, akinek pedig hátul, azt a fejénél fogva húznák magukra, hogy "gyere már, csinálj valamit!". Így lehet következtetni a kopaszodásból a férfi potenciára.

kopaszodas_402.jpg

kép: egeszsegmozaik.hu

Van még egy neuralgikus pontom, ami a tisztálkodás és a fanszőrzet kérdése. Szóval az, hogy a férfi könnyűszerrel állva el tudja végezni a kisdolgát bárhol és bármikor, az női szempontból részben irigylésre méltó, másrészről bosszantó állapot. Ha otthoni körülmények között, állva az angol WC-nél teszi (mert az úgy férfias), akkor a csempét és a nadrágja szárát fröcsögi le a vizelettel, ha földre pisil, akkor a cipőjét. Már régen nem a felhajtott WC-ülőke a nő problémája, sokkal inkább az, hogy a férfi jelöli maga körül a területét, pont mint egy macska vagy egy kutya. Ha jó nagy a fanszőrzete, a vizelet utolsó cseppjeit sikeresen abba törli. Ezután következne a kézmosás. Mondom következne, ha következne. Csináltak egy rejtett kamerás felvételt nyilvános férfi mosdóban, és lesújtóan siralmas eredményt mutattak a pasik ezügyben. A férfiak több mint fele elsétált a hideg-meleg vízcsap mellett anélkül, hogy megmosta volna pisilés után a kezét. Vagy urambocsá', megmosná azelőtt, mielőtt hozzáér a farkához, hogy kivegye a nadrágjából. Pedig a "kis ember" is megérdemelné, hogy tiszta kézzel nyúljon hozzá. Szintén megfigyelés, hogy kéményseprők körében sok-sok százalékkal magasabb a hererák előfordulása. A korom köztudottan rákkeltő anyag, ami a kéményseprő kezéről kerül a heréihez. 

Uraim! A tisztaság nem egyenlő a "megmosom reggelente az arcomat", meg "szex előtt a farkam is bevizezem" történettel. Addig, ameddig egy ápolt férfitest frissen izzadva ontja magából a feromont, kelti a vágyat, addig egy mosdatlan, műszálban pállott, dezodorral álcázni próbált hónalj és lábszag, gyomorforgató és vágylohasztó tud lenni. Ha jóban akartok velünk lenni, tessék hát pisilés előtt-után kezet mosni, naponta tusolni, gatyát cserélni, fanszőrzetet ritkítani, csinosítani, fogat mosni, izzadásgátló szereket használni. Szex előtt pedig mindezt még soron kívül is! 

Na, ma is sokat mondtam, de korántsem eleget, ezért folytatás következik!

Puszi Brigi :)

Cikinek érzed, nem mered senkitől megkérdezni? Itt vagyok! Kérdezz bátran!

Nincs tabutéma, nincs rossz kérdés!

Csak egészséges emberi kíváncsiság van.

Jogod van megismerni a testedet, az érzéseidet, az egymásra gyakorolt hatásukat!

Fordulj hozzám bizalommal!

szexrolnyiltan KUKAC gmail PONT com

Szólj hozzá

klimax kapuzárási pánik életközepi válság férfiklimax szexről nyíltan