2016. jún 11.

Foci EB? Akkor beszéljünk a hüvelygombáról!

írta: Bársonysex
Foci EB? Akkor beszéljünk a hüvelygombáról!

Kihasználva az alkalmat, hogy a férfiak a foci EB-t nézik, szülésznő létemre, női témát hozok. Ebben  a posztban a férfi nemi szervi viszketést (is) taglaltam, de nők is haszonnal olvashatják, hiszen lehetnek azonosak a viszketést kiváltó okok.

Egyszer a főnököm azt mondta, hogy engem biztosan azért szeret a férjem, mert olyan vagyok, mint egy pizza, amiből jobb a sonkás, mint a gombás. Jót nevetett a saját viccén, én meg mentem tovább a dolgomra.

gombas_pizza.jpg

Kép: publicdomainpictures.net

Most a hüvelygomba egyik, legelterjedtebb fajtájával foglalkozom, ami meg tudja keseríteni mindannyiunk életét. Ez a soor, vagy kandidiázis.

Kórokozója: a candida albicans nevezetű fonalasgomba. Állandóan velünk él, de normál körülmények között, a szervezet néhány jótékony baktérium segítségével, tud védekezni a túlszaporodásuk ellen. Amikor gyengül az immunrendszer, például terhesség, cukorbetegség, hormonális gyógyszerek szedésekor, vagy túl sok szénhidrát, cukor fogyasztásánál, elszaporodik. (Gondolj rá, miben futtatod fel az élesztőt, amikor kelt kalácsot sütsz? Cukros, meleg tejben.) Antibiotikum szedésekor pedig, azok a baktériumok is elpusztulnak, amelyek normál körülmények között akadályozzák a gombák szaporodását. Ilyenkor a gomba erőre kap és csinálja a galibát.

Tünete: Nőknél a hüvelyben, férfiaknál a húgycsőnyílásban égő, maró viszketés érezhető, amit jellegzetes bő, túrószerű fehérfolyás, váladékozás kísér. 

Ez az a típusú betegség, amely nemi úton is átadható, de nem csak nemi érintkezés útján szerezhető be. Nem kell tehát külső kapcsolatot feltételezni, hűtlenséggel gyanúsítani a társat. WC ülőkéről, vagy uszodában is elkapható. Ritka, hogy a pár mindkét tagja egyszerre  kapja el, hiszen az immunrendszerük nem közös, mégis tanácsos mindkét embert kezelni, amikor az egyik észleli a tüneteket.

A kezelés történhet helyileg, vagy szájon át szedett szerekkel. Szerintem a helyi kezelés szerencsésebb, mert azonnal, helyben ad egy kis megnyugvást, az égő viszkető érzésre, meg a májkárosító hatása is kisebb, a bőrön át bevitt gombaölő szernek.

Nem írok gyógyszer neveket, ezekről a gyógyszertárakban lehet tájékozódni. Van 1 napos, 3 napos, kúp, vagy krém, esetleg a kombinációjuk, horror árakon. Így ha valakinek felír az orvos antibiotikumot, és hajlamos a gombásodásra, kalkulálja bele a gombaölőt is az árba, mert szinte biztos, hogy a kúra végére gombás lesz.

Én a kúp és krém helyett, a sokkal kíméletesebb oldatra szavazok. Ennek sem írom le a nevét, de úgy kérdd a patikában, hogy szájpenész elleni szert kérsz. Mert ugyanaz a kórokozó! Vattapálcikával, vagy az ujjadra tekert gézdarabbal tudod bekenni az érintett területet.

(Ha valakit érdekel, és kéri, a babák szájpenészéről, majd utána a popsin megjelenő foltokról is írok.)

Az oldatot mindketten használhatjátok, akár közösüléskor. (Már persze, ha van kedvetek felmaródott nyálkahártyával szexelni.) Így biztosan jó magasra felkerül a hüvelybe a szer. Tartósan, síkosítónak  azonban ne, arra vannak jobb cuccok!

A gyógyszerek mellett fontos, hogy jól szellőző fehérneműt viselj, rendszeresen tisztálkodj! Ameddig tart a fertőzés addig naponta többször is, hiszen hűsít a víz. Töröld magad alaposan, jó szárazra, mert a gomba kedveli a nyirkos, nedves helyeket. A fényterápiát is remek módszernek tartom. Ez lehet gyógylámpa, szolárium, vagy a teljesen természetes napsugár.

napozas.jpg

Kép: Facebook

A túl sok mosakodás, irrigálás viszont tönkreteheti a hüvely flórát, tehát ne ess túlzásba! Mi a túl sok? Ez egyedi, mert életkor, fizikai aktivitás, szexuális élet függő, de általában ha naponta egyszer zuhanyozol az elég. Ha naponta kétszer az még belefér, és csak nagyon indokolt esetben zuhanyozz  ennél többször!

A legjobb védekezés, mint minden betegség esetében a megelőzés. Ezt helyes életmóddal, immunrendszer erősítéssel, sok sok napfény bevitellel tudod elérni.

 

Puszi Brigi :)

Cikinek érzed, nem mered senkitől megkérdezni? Itt vagyok! Kérdezz bátran! Nincs tabutéma, nincs rossz kérdés! Csak egészséges emberi kíváncsiság van. Jogod van megismerni a testedet, az érzéseidet, az egymásra gyakorolt hatásukat! Fordulj hozzám bizalommal!

szexrolnyiltan KUKAC gmail PONT com

Szólj hozzá

napfény egészségvédelem hüvelygomba szexről nyíltan